Veilig omgaan met een glucose zelftest voor diabetes

Veilig omgaan met een glucose zelftest voor diabetes

Tips voor het gebruik van een glucose zelftest bij diabetes: Van priknaalden tot bloedglucosemeting
28 December 2023

Bij het beheren van suikerziekte is een zorgvuldige aanpak van groot belang, vooral bij het zelf monitoren van bloedglucosewaarden. Dit vereist niet alleen nauwkeurigheid, maar ook een bewust gebruik van de juiste benodigdheden en de daarbij behorende handelingen. In deze blog bespreken we het belang van steriele priknaalden, de juiste manier voor een glucose zelftest en geven we een aantal aanvullende tips rond het gebruik van diabetestestmaterialen en bloedglucosemeting.

Het belang van steriele priknaalden

Het gebruik van een priknaald of lancet dient strikt voor eenmalig gebruik te zijn. Elke naald is alleen de eerste keer steriel, en hergebruik verhoogt aanzienlijk het risico op infecties. Ook wordt de naald door herhaald gebruik bot, wat leidt tot pijnlijker prikken. Om deze redenen is het belangrijk altijd een nieuwe lancet voor elke vingerprik te gebruiken.

Correcte glucose zelftest

De betrouwbaarheid van een zelftest van de glucose hangt ook sterk af van de voorbereiding. Handen wassen met water en zeep, gevolgd door het drogen ervan, is essentieel voor nauwkeurige metingen. Het gebruik van de eerste druppel bloed wordt aangeraden, maar in situaties zonder handwasgelegenheid is de tweede druppel bloed een alternatief, mits de handen schoon zijn.

Optimaliseer uw vingerprik

  • Gebruik altijd een nieuwe lancet
    Elke vingerprik vereist een nieuwe lancet en teststrip om infecties te voorkomen en pijn te minimaliseren.
  • Warm uw handen op
    Handen opwarmen voor het prikken bevordert de bloedcirculatie, wat het prikken en aanbrengen van bloed op de teststrip vergemakkelijkt
  • Kies de juiste priklocatie
    Prikken in de zijkant van het bovenste vingerkootje is minder pijnlijk dan op het vingertopje. De middel- en ringvinger zijn de beste opties omdat ze minder gebruikt worden.
  • Bloeddruppel correct aanbrengen
    Zorg ervoor dat je de bloeddruppel niet 'uitmelkt' uit je vinger. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de glucosemeting minder betrouwbaar wordt als er een te hoge druk op de vinger uitgeoefend wordt om een bloeddruppel te verkrijgen. Laat daarom een (grote) druppel bloed uit zichzelf op de vingertop vormen voordat je de bloeddruppel op de teststrip aanbrengt. Dit helpt ervoor te zorgen dat de strip voldoende bloed absorbeert voor een nauwkeurige meting. Breng de bloeddruppel aan op het juiste gedeelte van de teststrip. Volg nauwkeurig de instructies van de fabrikant om foutmeldingen van de meter te voorkomen.

Aanvullende tips en overwegingen voor accurate bloedglucosemeting

  • Kies de juiste teststrips
    Voor een correcte meting is het belangrijk om kwalitatieve glucose test strips te gebruiken die compatibel zijn met uw meter.
  • Controleer de houdbaarheidsdatum van teststrips
    Gebruik geen glucoseteststrips die verlopen zijn, aangezien dit de nauwkeurigheid kan beïnvloeden.
  • Bewaar de teststrips veilig
    Volg de opslaginstructies om blootstelling aan vocht, hitte en direct zonlicht te vermijden. Voorkom contaminatie van de teststrip door ervoor te zorgen dat er geen water, vuil of andere substanties op de strip komen.
  • Codeer de meter indien nodig
    Zorg ervoor dat de code op de glucosemeter overeenkomt met de code op de teststripcontainer, indien handmatige codering nodig is.
  • Noteer de waarde en de omstandigheden
    Houd een logboek bij van omstandigheden zoals maaltijden, medicatie, en lichaamsbeweging rond elke meting. Vraag uw diabetesverpleegkundige om een dagboek. Als je ooit onverklaarbaar hoge of lage resultaten krijgt, overleg dan met je zorgverlener. Hij of zij kan je adviseren bij het gebruik van de glucoseteststrips en ervoor zorgen dat je de correcte resultaten krijgt bij het meten van je bloedglucose
  • Jaarlijkse controle van uw bloedglucosemeter
    Een jaarlijkse controle van uw bloedglucosemeter is belangrijk om de nauwkeurigheid van uw metingen te garanderen. Dit helpt bij het handhaven van een betrouwbare bloedglucosemetingen. Bedenk echter wel dat metingen volgens de norm 15% naar boven en beneden mogen afwijken. Ook bij metingen op hetzelfde moment. Controlevloeistoffen kunt u online kopen.
  • Invloed van ziekte op glucosemetabolisme
    Koorts, braken of diarree kunnen het glucosemetabolisme beïnvloeden, wat belangrijk is voor insulinegebruikers. Deze aandoeningen kunnen de bloedsuikerspiegel ontregelen, wat extra aandacht vereist voor diabetesmanagement tijdens ziekte. Raadpleeg uw zorgverlener als u hierover nog geen advies heeft gehad.
  • Opbergen en milieuvriendelijk wegdoen van benodigdheden
    Het gebruik van speciale opbergetuis helpt bij het organiseren en veilig bewaren van uw diabetes benodigdheden. Daarnaast draagt het juist weggooien van gebruikte naalden in een naaldencontainer bij aan de bescherming van het milieu en vermindering van het risico op prikaccidenten. Volle naaldencontainers kunt u inleveren bij de apotheek of bij de afvalbrengstations van uw gemeente.
  • Insuline-Injecties: Veiligheid voorop
    Net als bij lancetten, is het essentieel om voor elke insuline-injectie een nieuwe pennaald te gebruiken. Hergebruikte naalden kunnen verstoppen of breken en de siliconenlaag slijt, wat het prikken pijnlijker maakt.

Laatste adviezen voor uw zelfzorg bij suikerziekte

Het nauwkeurig beheren van diabetes is een cruciale maar haalbare taak. Door het gebruik van steriele priknaalden voor elke test, het zorgvuldig uitvoeren van glucose zelftesten, en het volgen van onze aanvullende tips, kunt u uw bloedsuikerspiegel effectief en veilig monitoren. Onthoud dat een goede voorbereiding, zoals het wassen van de handen en het gebruiken van de juiste testmaterialen, essentieel is voor betrouwbare resultaten. Bovendien draagt het bijhouden van een dagboek en regelmatig overleg met uw zorgverlener bij aan een dieper inzicht in uw bloedglucosepatronen en helpt het bij het maken van weloverwogen beslissingen over uw gezondheid. Door deze richtlijnen te volgen, kunt u een actieve rol spelen in uw diabeteszorg en uw kwaliteit van leven verbeteren.

Direct een glucose zelftest aanschaffen?

Met de Diatesse Xper bloedglucosemeter kunt u snel en eenvoudig uw bloedsuikerwaarden meten. Ook de Accu Chek Performa is een betrouwbare keuze voor nauwkeurige bloedglucosemetingen. Een andere veelgebruikte meters zijn de TD Gluco Bloedglucosemeter en Contour bloedglucosemeter


Lees ook: