SOA zelftest - Medimart.be -
Filters

SOA zelftest

SOA staat voor seksueel overdraagbare aandoening. Het is met andere woorden een geslachtsziekte die u tijdens het vrijen kunt oplopen. Er zijn verschillende soa's. De meeste worden veroorzaakt door een bacterie of een virus. Soms is ook een parasiet de boosdoener. De soa's die door een bacterie worden veroorzaakt zijn chlamydia, gonorroe en syfilis.

5 artikelen  

Verwijder alle


Chlamydia komt het meest voor

Koploper onder de soa's in zowel Nederland als de rest van Europa is chlamydia. Deze geslachtsziekte neemt (ook onder jongeren) jaarlijks met 60.000 besmettingen toe. Verschijnselen die bij dit type soa horen zijn onder meer: afscheiding en een branderig gevoel bij het plassen. Dit geldt zowel voor vrouwen als mannen. Vaak echter zijn er ook helemaal geen klachten, waardoor iemand voor een lange tijd met de aandoening blijft doorlopen.

Thuis testen op chlamydia

De soa kan goed worden behandeld als daar niet te lang mee wordt gewacht. Is dat wel zo dan kan dit bijvoorbeeld leiden tot onvruchtbaarheid. Ook kan chlamydia een kwalijke rol spelen tijdens de zwangerschap. Moeders lopen namelijk het risico om de aandoening over te dragen op hun nog ongeboren baby. Daarom is het belangrijk om te weten of u geen chlamydia heeft opgelopen. Dat kan discreet door eenvoudig zelf thuis een test uit te voeren met de Test Point Thuistest chlamydia voor vrouwen. U gebruikt hiervoor een speciaal wattenstaafje. Het resultaat van de test is net zo betrouwbaar als wanneer deze in een laboratorium zou zijn uitgevoerd.