Ovulatietest - Medimart.be -
Filters

Ovulatietest

Wanneer een vrouw zwanger wil worden, moet zij weten op welke dagen dit mogelijk is. Per cyclus is een vrouw namelijk maar een paar dagen vruchtbaar. Een ovulatietest is dan ook een prima hulpmiddel om te zien op welke dagen de kans het grootst is om zwanger te worden

2 artikelen  

Verwijder alle


Hoe gaat ovulatie in zijn werk?

Tijdens elke menstruatiecyclus vindt er een ovulatie plaats. Dat gebeurt halverwege de cyclus. Zodra er in een van de twee eierstokken een eicel tot rijping komt, wordt deze afgestoten. Dit wordt de eisprong genoemd omdat de eicel een sprongetje maakt van de eierstok naar de eileider. Via de eileider gaat de eicel vervolgens naar de baarmoeder. De kans om zwanger te worden is het grootst in de dagen na de eisprong.

Testen op luteïniserend hormoon (LH)

Het luteïniserend hormoon (LH) speelt een belangrijke rol bij de ovulatie. Tijdens het merendeel van de cyclus is dit hormoon maar in een zeer kleine concentratie aanwezig in het lichaam. Echter vlak voor de ovulatie is er sprake van een zogenaamde LH piek. De concentratie van dit hormoon neemt in deze korte periode aanzienlijk toe. Hierdoor wordt het meetbaar in de urine. Dat is belangrijk om te weten (en te meten) want 1 tot 2 dagen na de LH piek vindt de eisprong plaats. Het is in deze periode, vlak na de eisprong, dat een vrouw zwanger kan worden. Met behulp van een ovulatietest van Test Point kan de aanwezigheid van het ovulatiehormoon LH in de urine eenvoudig worden aangetoond. Zo weet u precies op welke dagen geslachtsgemeenschap gewenst is.

Testen op oestrogeen

Niet alleen LH maar ook oestrogeen speelt een rol van betekenis bij zwangerschap. Met behulp van de Clearblue Advance ovulatietest kunt u zowel de LH als oestrogeen piek detecteren. Dat maakt de kans op bevruchting nog groter.