Tekentang of tekenkaart online bestellen? | Medimart.be
Filters

Heeft u reisplannen of bent u fervent natuurliefhebber, dan is het aan te raden om een tekentang bij u te dragen. Tekentangen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. U vindt ons aanbod tekentangen hieronder.

6 artikelen  

Verwijder alle


In de natuur geweest? Check op tekenbeten

Heeft u een heerlijke wandeling in de duinen gemaakt of gekampeerd in de natuur? Dan is het zeer belangrijk dat u controleert of u niet toevallig een tekenbeet opgelopen heeft. Zelfs als u niets voelt kunt u door een teek gebeten zijn. Anders dan andere insecten bij een teek zich vast in de huid. Hiervoor kiest hij bij voorkeur een plek waar het warm en licht vochtig is zoals de oksel, lies of in het haar. Check deze plekken daarom altijd goed op de aanwezigheid van een teek als u in de natuur geweest bent.

Klein beestje, grote gevolgen

Een teek die zich net heeft vastgebeten is soms nauwelijks zichtbaar met het blote oog. Toch kan een beet van dit kleine beestje grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Door een tekenbeet kunt u namelijk de ziekte van Lyme oplopen. Heeft u een tekenbeet gehad? Controleer deze plek dan ook nog geruime tijd na verwijdering van de teek op veranderingen zoals roodheid.

Een tekenbeet

Heeft u een tekenbeet verwijder de teek dan het liefst zo snel mogelijk. Gebruik hiervoor geen zeep, olie of alcohol o.i.d. maar een tekentang, tekenkaart, tekenpincet of tekenpen. Gebruik het instrument altijd zoals beschreven staat op de bijgeleverde gebruiksaanwijzing. Desinfecteer het wondje direct na de verwijdering van de teek met jodium of 70% alcohol.

Wat is een tekentang?

Met een tekentang kunt u de teek vastpakken om deze van de huid te verwijderen. Varianten op de tekentang zijn de tekenlepel, een tekenlasso/tekenpen en een tekenkaart. De meeste van deze hulpmiddelen zijn zowel op mensen als op dieren te gebruiken om teken te verwijderen. Elke variant heeft specifieke kenmerken die we hieronder kort zullen benoemen.

Tekenlasso

Een tekenpen met tekenlasso kan handig zijn als de teek zich heeft vastgebeten op een plek die met een tekenkaart of tekentang lastiger te bereiken is. Door op de knop te drukken komt de tekenlasso naar buiten. Leg de lasso om de teek en draai de pen voorzichtig rond om de teek te verwijderen.

Tekenlepel

Een tekenlepel zoals de Teekweg Ticked Off heeft de vorm van een lepel. Met een kleine gleuf in het midden van de mond kunt u de teek vastklemmen. Beweeg de lepel met een gelijkmatige schuifbeweging vooruit om de teek te verwijderen. Niet wrikken, draaien of omhoog bewegen.

Tekenkaart

Een tekenkaart is een soort pasje met een inkeping om de teek te ‘vangen’. De tekenverwijderkaart van De Groene Os heeft naast een grote opening voor grote teken ook een kleine inkeping waarmee u kleine teken of de angel van een wesp of bij kunt verwijderen. De tekenkaart van Heltiq is geschikt voor mens en dier.

Welk hulpmiddel u kiest is aan u, alle instrumenten zijn bewezen effectief zolang u deze op de juiste manier gebruikt. Lees dus altijd aandachtig de instructies op de gebruiksaanwijzingen.

In de bagage

Gaat u kamperen of op reis naar een bosrijke omgeving zorg er dan voor dat u een tekentang in uw bagage heeft. Een tekentang, tekenpincet, tekenkaart of tekenpen heeft altijd een handzaam formaat waardoor u deze eenvoudig in uw rugzak, handtas of zelfs in uw broekzak kunt meenemen. Er bestaan ook handige EHBO sets met tekentang zoals de Care Plus First aid kit family. Vergelijk alle producten in onze shop en bestel eenvoudig direct online.